Pompoen crème brûlée is het perfecte dessert in de herfst en de winter, met zijn zachte binnenkant, harde korst van caramel en de smaken van warme pompoen en specerijen.
Personen:
4
Tijd totaal:
3 uur, 15 minuten
Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Oventemperatuur:
150°C
Ingrediënten:
crème fraiche
0,25 l
lichtbruine suiker
50 g
kristalsuiker
50 g
eidooiers
4
zout
snufje
kaneel
snufje
nootmuskaat
snufje
vanille-extract
snufje
puree van gekookte pompoen
150 g
suiker
10 g
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150°C
Meng in een sauspan de room en de twee soorten suikers en breng het mengsel al roerend langzaam aan de kook, zet het vervolgens apart
Splits de eieren
Doe de eidooiers in een kom en klop ze met een garde tot een romig mengsel
Voeg de warme room beetje bij beetje toe en klop tot het mengsel egaal gekleurd is
Doe zout, kaneel, nootmuskaat, vanille en pompoen erbij en roer het tot een glad mengsel
Zeef het mengsel met een fijne zeef
Zet vier schaaltjes in een warmwaterbad en vul ze gelijkmatig met de room
Zet ze ongeveer 40 minuten in het warmwaterbad in de oven, tot het mengsel aan de rand is gestold, maar in het midden nog ongeveer een kwart van het oppervlak vloeibaar is
(de baktijd hangt af van de hoogte van de vormpjes: zijn deze ondiep, begin dan te controleren na 35 minuten)
Haal de schaaltjes uit het warmwaterbad en laat ze op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur
Dek af met plastic en laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast
Verwijder het plastic vlak voor het serveren en leg er kort keukenpapier op om het vocht te absorberen
Verdeel de suiker gelijkmatig over de schaaltjes en karamelliseer met een brander
Serveer meteen, anders wordt de laag karamel zacht
Tips:
Voeg wat gember toe voor een extra spicy pompoen creme brulee.
Klik hier voor tips en technieken voor het maken van crème brûlée.
Klik hier voor meer informatie over het gebruikte keukengerei.
In de crème brûlée shop koopt u het benodigde keukengerei en ingrediënten.